Σύνταξη άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός

Επιμέλεια άρθρου: Περίανδρος Καράλης

Το κλίμα της χώρας μας και η ιδιοσυγκρασία των Ελλήνων επιβάλλουν, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, τις εν υπαίθρω απολαύσεις ακόμη και τις πνευματικές. Η Αθήνα, ως εκ τούτου, διαθέτει υπαίθρια θέατρα ικανά στον αριθμό και στην ποιότητα. Μη λησμονούμε πως το θέατρο πρωτοξεκίνησε στην Αττική και το πού παιζόταν μας το μαρτυρά το Θέατρο του Διονύσου στους πρόποδες της Ακρόπολης.

Ας δούμε τα υπαίθρια θέατρα της Αθήνας.

  • Θέατρο Αττικού Άλσους, οδός Οικονομίδου, Γαλάτσι

Το Θέατρο του Αττικού Άλσους βρίσκεται σε αυτό που αποκαλείται «όαση δροσιάς και πρασίνου» μέσα στην πόλη. Πρέπει να επισημανθεί πως το Αττικό Άλσος δεν αποτελεί τεχνητή κατασκευή αλλά είναι φυσικό απομεινάρι της πάλαι ποτέ αθηναϊκής εξοχής. Το εντός του θέατρο είναι μεγάλο και οι παραστάσεις που δίνονται σε αυτό ποικίλες και ονομαστές.

 

  • Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού, οδός Ιωαννίνων και Καπανέως, Λόφος Ιππείου Κολωνού

Ένα ακόμη από τα πολλά δημοτικά, μεσαίου μεγέθους, θέατρα της Αθήνας για καλοκαιρινές εκδηλώσεις και παραστάσεις. Ο χώρος είναι δροσερός με πυκνό πράσινο. Το πάρκο είναι αξιοπρεπές και αρκετά καθαρό.

 

  • Θέατρο Βράχων Άννα Συνοδινού, οδός Μελίνας Μερκούρη, Βύρωνας

Το Θέατρο Άννα Συνοδινού «συστεγάζεται» στο ίδιο παλιό λατομείο (νταμάρι) με το Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη αποτελώντας τη μικρότερη εκδοχή του τελευταίου. Λειτουργεί όμως αυτόνομα, με δικό του πρόγραμμα παραστάσεων και εκδηλώσεων. Είναι κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από ξύλο.

 

  • Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη, οδός Μελίνας Μερκούρη, Βύρωνας

Ένα από τα πιο γνωστά και προβεβλημένα υπαίθρια θέατρα της Αθήνας με ιστορικό μεγάλων παραστάσεων, εκδηλώσεων και συναυλιών. Είναι ένα πολύ μεγάλο θέατρο, με μεγάλη χωρητικότητα και η σκηνή του καταλαμβάνει αρκετές εκατοντάδες τετραγωνικά μέτρα. Από την είσοδό του η θέα της Ακρόπολης και του Λυκαβηττού είναι μαγευτική. Μην ξεχνάμε πως βρίσκεται στους πρόποδες του Υμηττού.

 

  • Θέατρο Δόρας Στράτου, οδός Αρακύνθου, Φιλοππάπου – Πετράλωνα

Το Θέατρο της Δόρας Στράτου είναι ένας χώρος με ιστορία, και μάλιστα βαρειά, δεκαετιών. Στο θέατρο αυτό δίνονται παραστάσεις παραδοσιακού χορού και από τα συγκροτήματα του Θεάτρου Δόρα Στράτου και από σχολές μπαλέτου με ενδιαφέρουσες μετακλήσεις από το εξωτερικό καθώς και από ομάδες χορού πολλών σχολείων της Αττικής. Ένας τόπος τέχνης πνιγμένος στο πράσινο του λόφου του Φιλοππάπου.

 

  • Ευριπίδειο Δημοτικό Θέατρο Ρεματιάς, Ναρκίσσων 2 – 8, Χαλάνδρι

Το Θέατρο Ρεματιάς, όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται, βρίσκεται κυριολεκτικά στις όχθες του Ρέματος του Χαλανδρίου, δηλαδή του Κηφισού. Είναι πνιγμένο στο πράσινο και με αισθητά χαμηλότερη θερμοκρασία από τον μέσο όρο της πόλης. Το θέατρο αυτό θεωρείται, και είναι, σημείο αναφοράς για τα καλλιτεχνικά πράγματα στα βόρεια προάστια της Αθήνας. Χωρά περίπου 500 θεατές.

 

  • Ανοιχτό Θέατρο Δήμου Αθηναίων, οδός Νικ. Φλώρου 1, Αμπελόκηποι

Το Ανοιχτό Θέατρο του Δήμου Αθηναίων είναι ένα μικροσκοπικό θέατρο χωρητικότητας έως 100 θεατών και αποτελεί μέρος των εγκαταστάσεων του δήμου στο ευρύτερο πεδίο του Γηροκομείου Αθηνών.

 

  • Κηποθέατρο Παπάγου, οδός Κορυτσάς, άλσος Παπάγου

Το Δημοτικό Θέατρο Παπάγου, όπως είναι η επίσημη ονομασία του, βρίσκεται μέσα στο υπέροχο άλσος Παπάγου, το οποίο είναι πολυθεματικό. Κάθε χρόνο γίνονται πολλές θερινές συναυλίες και παραστάσεις. Η προσέλευση των θεατών είναι πάντα μεγάλη.

 

  • Λύκειο Αριστοτέλη, οδός Ρηγίλλης

Ο αρχαιολογικός χώρος του Λυκείου του Αριστοτέλη, στο κέντρο της πόλης, διατίθεται σπάνια για παραστάσεις, καθώς οι ανασκαφές στο πεδίο είναι εν εξελίξει. Επίσης η διαμόρφωση του εδάφους και η διάταξη των καταλοίπων του Λυκείου δεν προσφέρονται για μαζική προσέλευση θεατών. Ο χώρος είναι πανέμορφος.

 

  • Παναθηναϊκό Στάδιο (Καλλιμάρμαρο), λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου, λόφος Αρδηττού, Αθήνα

Ένας ακόμη εμβληματικός χώρος, που μας άφησαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι, διεθνούς αναγνωρισιμότητας. Αν και χρησιμοποιείται κυρίως για μεγάλα αθλητικά γεγονότα, δεν είναι σπάνια η χρήση του για συναυλίες. Για την ιστορία, το Εθνικό Θέατρο ανέβασε στον χώρο μπροστά από το πέταλο του σταδίου αρχαίο δράμα, πριν το πράξει στην Επίδαυρο. Μακάρι να επαναληφθεί.

 

  • Ωδείο Ηρώδου Αττικού (Ηρώδειο) ή Ρωμαϊκό Ωδείο της Αθήνας

Το Ηρώδειο είναι ένα σύμβολο της πόλης και της διαχρονίας της. Το κύρος του είναι αδιαμφισβήτητα διεθνές και έχει τεράστια ιστορία. Η συμμετοχή του στα παγκόσμια πεπραγμένα των παραστατικών τεχνών του δίνουν εμβληματική θέση σε αυτό που ονομάζουμε «στάτους κοσμοπολιτισμού». Προσεγγίζεται από τον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

 

  • Θέατρο Πέτρας, οδός 25ης Μαρτίου, Ποικίλο Όρος, Πετρούπολη

Στον χώρο του παλαιού λατομείου του Ποικίλου Όρους το ανοικτό Θέατρο Πέτρας αποτελεί την καρδιά της καλλιτεχνικής ζωής της Πετρούπολης. Ο χώρος του θεάτρου και του παρακείμενου λατομείου είναι αχανής και αποτελεί την «εξοχή» της περιοχής. Η θέα της Αθήνας από τόσο ψηλά είναι μαγευτική.

 

  • Ρωμαϊκή Αγορά

Στον χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς δίνονται κυρίως συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και σπανιότερα οργανώνονται δρώμενα Τέχνης.

 

  • Θέατρο Λυκαβηττού, Λόφος Λυκαβηττού

Πριν λίγα χρόνια είχαμε κάνει αναφορά στην παρακμή του θεάτρου του Λυκαβηττού. Με χαρά μεγάλη μάθαμε, όπως όλη η Ελλάδα, πως το θέατρο αναστηλώνεται/ανακαινίζεται και ξεκινά το καλοκαίρι/φθινόπωρο του 2023 να δέχεται θεατές στο κοίλο του, ώστε να παρακολουθήσουν ξανά συναυλίες και παραστάσεις. Γράφαμε λοιπόν τότε:  Το Θέατρο Λυκαβηττού δε λειτουργεί πια. Αυτός ο χώρος, στον οποίο δόθηκαν παραστάσεις διεθνούς κύρους και παρέλασαν οι τρανότεροι διεθνείς και εγχώριοι αστέρες, όταν ο τίτλος αυτός είχε νόημα ακόμη, έχει εγκαταληφθεί και ερημώσει. Υπήρξε σημείο αναφοράς μέγιστο. Το Θέατρο Λυκαβηττού περιλήφθηκε στη λίστα μας, για να τιμηθεί η ιστορία του και να καταδειχθούν οι δυνατότητες που ΑΚΟΜΗ διαθέτει η πόλη.

Το Θέατρο Λυκαβηττού στην πρώτη του μορφή

Δεκατρία χρόνια αφότου έκλεισε, το 2010, το θέατρο Λυκαβηττού επαναλειτουργεί ανακαινισμένο, φθινόπωρο του 2023.

Το νέο Θέατρο Λυκαβηττού

 

  • Βεάκειο Δημοτικό Θέατρο, οδός Ηρακλείου 13, Λόφος Προφήτη Ηλία, Πειραιάς

Στον λόφο του Προφήτη Ηλία, στην Καστέλλα του Πειραιά, βρίσκεται, το χωρητικότητας 2.000 θεατών, Βεάκειο Δημοτικό Θέατρο. Ανοιχτό αμφιθέατρο με θέα τον Αργοσαρωνικό. Είναι το κέντρο της πνευματικής και καλλιτεχνικής κίνησης του Πειραιά για τους θερινούς μήνες.

 

  • Ανοιχτό Θέατρο Αναβρύτων, Άλσος Ανδρέα Συγγρού, Μαρούσι 

Ένα μικρό αμφιθέατρο σε ένα πολύ όμορφο και καταπράσινο περιβάλλον, όπως είναι το άλσος Συγγρού. Για επικοινωνία: Δήμος Αμαρουσίου, τηλ. : 210 8760000.

 

Πρόκειται για το υπαίθριο θέατρο της Βούλας, στο οποίο ο Δήμος, εκτός των παραστάσεων που ανεβαίνουν, κάνει εκδηλώσεις το καλοκαίρι.

Επίλογος

Αυτά είναι τα θέατρα και οι υπαίθριοι χώροι θεάτρου της πόλης. Θα επεσήμανε ο αναγνώστης την ποικιλία των χώρων που διατίθεται για το ανέβασμα των θεατρικών έργων, των συναυλιών και των δρωμένων. Αυτό οφείλεται στις πολλές και διάφορες καταβολές της Τέχνης τόσο στον χρόνο όσο και στις εκφράσεις της, που συναποτελούν την Αθήνα της Τέχνης.

Σημείωση: Στον κατάλογο συμπεριλάβαμε και κάποια ελάχιστα από τα πάμπολλα μικρά δημοτικά θέατρα, τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα στα πολλά πάρκα και στους χώρους πρασίνου των δήμων. Αυτό έγινε γιατί είναι χώροι στους οποίους δίνεται ευκαιρία να εκφραστεί καλλιτεχνικά ένας κόσμος, που συνήθως με δυσκολία φτάνει στα περιώνυμα θέατρα. Επιπλέον συναποτελούν έναν σημαντικότατο θεσμό, ο οποίος αφορά στον κατά τόπους δημότη και αρδεύει πνευματικά ανθρώπους, οι οποίοι ή δεν δύνανται ή δεν έχουν εκπαιδευτεί για το Ηρώδειο, την Επίδαυρο, το Μέγαρο Μουσικής,  το Εθνικό ή το Θέατρο Τέχνης.

 

 

Ηλ. Ταχ.: [email protected]

Κωνσταντίνος Ουρανός

Δάσκαλος