Σύνταξη άρθρου: Περίανδρος Καράλης

Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός

Τα μουσικά σχολεία της χώρας είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός θεσμός. Καλύπτουν ανάγκες όχι μόνο εκπαιδευτικές. Δίνουν ουσία και βαθαίνουν την, όχι αυτονόητη, σχέση ανάμεσα στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό.  Η μουσική είναι στοιχείο κουλτούρας, που συνοδεύει τον άνθρωπο από τις απαρχές του. Κατά συνέπεια πρέπει να αντιμετωπίζεται με μεγάλη σοβαρότητα, καθότι και ως κοινωνία έχουμε μεγάλες απαιτήσεις από αυτήν. Τα μουσικά σχολεία είναι οι μόνοι θεσμοί στη χώρα, οι οποίοι προσφέρουν ολόπλευρη εκπαίδευση περί τα μουσικά στους μαθητές  σχολικής ηλικίας. Αρκεί να μπει κάποιος στις ιστοσελίδες τους για να το διαπιστώσει. Ας τα δούμε.

 

Το Μουσικό Σχολείο Αλίμου είναι ένα δημόσιο σχολείο. Υπάγεται στη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της  Δ΄Αθήνας. Ιδρύθηκε το 2000 και είναι ένα από τα 45 μουσικά σχολεία της χώρας. Το προσωπικό και οι μαθητές είναι επιλεγμένοι με γνώμονα τα ειδικά προσόντα τους στη μουσική και γενικότερα στις τέχνες. Σκοπός του Μουσικού Σχολείου Αλίμου είναι να προετοιμάσει και να δώσει κατάρτιση στους νέους που επιθυμούν να ακολουθήσουν την επαγγελματική κατεύθυνση της μουσικής, χωρίς να υστερούν σε γενική παιδεία. Το πρόγραμμα σπουδών του σχολείου περιλαμβάνει το σύνολο των μαθημάτων που διδάσκονται στα ημερήσια γυμνάσια της χώρας και, επιπλέον, μαθήματα μουσικής και αισθητικής παιδείας. Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του και του ετήσιου προγραμματισμού του, το σχολείο διοργανώνει καλλιτεχνικές εκδηλώσεις (συναυλίες, μουσικά δρώμενα, σεμινάρια, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, εκθέσεις ζωγραφικής κ.ά.).

 

Το Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο Παλλήνης είναι ένα δημόσιο σχολείο. Στεγάζεται σε κτήριο, ειδικά κατασκευασμένο από τον Ο.Σ.Κ. και ανήκει στην περιφερειακή διεύθυνση Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής. Ιδρύθηκε το 1988 και ήταν το πρώτο από τα 45 μουσικά σχολεία που λειτουργούν σήμερα σε όλη τη χώρα. Στο Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο Παλλήνης, πέραν των μαθημάτων γενικής παιδείας, τα οποία διδάσκονται όπως ακριβώς σε όλα τα Δημόσια Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας, διδάσκεται ισότιμα η έντεχνη δυτική και η ελληνική παραδοσιακή μουσική. Στόχος του σχολείου είναι να αποκτήσουν όλοι οι μαθητές του, πέραν της γενικής παιδείας, και μία αξιόπιστη γενική μουσική παιδεία και τα απαραίτητα εφόδια για ενδεχόμενες ανώτερες μουσικές σπουδές. Στο πρόγραμμα σπουδών του σχολείου περιλαμβάνονται και μαθήματα γενικότερης αισθητικής παιδείας: εικαστικά, θέατρο. Το Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο Παλλήνης είναι το παλαιότερο από τα μουσικά σχολεία της χώρας. Ας σημειωθεί εδώ ότι από την ίδρυσή του ως και το σχολικό έτος 2010 – 2011 το Σχολείο είχε πειραματικό χαρακτήρα. Εκτός από τις αίθουσες διδασκαλίας διαθέτει Αίθουσα Συναυλιών από τις καλύτερες και αρτιότερες της Αθήνας με πλήρη εξοπλισμό και χωρητικότητα 650 ατόμων. Τέλος το Σχολείο διαθέτει επαρκή αριθμό αιθουσών ατομικών μαθημάτων.

 

Το Μουσικό Γυμνάσιο Πειραιά ιδρύθηκε και πρωτολειτούργησε το σχολικό έτος 1995-1996, ενώ οι τάξεις του Λυκείου του το 2000-01. Το Σχολείο βρίσκεται στο κέντρο του Πειραιά. Δέχεται μαθητές των περιοχών της Περιφερειακής Διοίκησης Πειραιά, δηλαδή από τους Δήμους Πειραιά, Νίκαιας-Ρέντη, Δραπετσώνας-Κερατσινίου, Περάματος και Ν. Φαλήρου καθώς και των νησιών που υπάγονται διοικητικά στον Πειραιά. Στο Μουσικό Σχολείο Πειραιά η εξωστρέφεια και η ενεργός συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι μέρος του προγράμματος. Τα Μουσικά Σύνολα του Μ.Σ.Π. έχουν λάβει μέρος σε μεγάλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και έχουν εμφανιστεί στις μεγαλύτερες σκηνές της χώρας, όπως στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και αλλού. Το Σχολείο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πειραϊκής κοινωνίας συμμετέχοντας στα μουσικοθεατρικά δρώμενα και στις παρελάσεις της πόλης.

 

Το σχολείο ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Σεπτέμβριο του 2016. Στις 6 Μαρτίου 2017, το Μουσικό Σχολείο Αθηνών μετακόμισε στο νέο του κτήριο, στην οδό Δράκοντος, στην Ακαδημία Πλάτωνος. Το Μουσικό Γυμνάσιο Αθηνών υπάγεται στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄Αθηνών. Στο Μουσικό Σχολείο Αθηνών δίνονται ευκαιρίες ανάπτυξης προσωπικότητας των μαθητών με τη συμμετοχή τους στα Μουσικά Σύνολα του Σχολείου, όπως είναι η Χορωδία και η Ορχήστρα Έντεχνης Ελληνικής Μουσικής, η Χορωδία και η Ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής, η Ορχήστρα πνευστών οργάνων, εγχόρδων κ.ο.κ. . Τα ατομικά μαθήματα εκμάθησης των μουσικών οργάνων δίνουν στη μάθηση όλα τα χαρακτηριστικά μιας στέρεης μουσικής παράδοσης, η οποία είναι και το μεγάλο προσόν του σχολείου αυτού. Οι δράσεις του εκτείνονται σε ένα μεγάλο εύρος μουσικών εκδηλώσεων, δράσεων Τέχνης και προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

 

Το Μουσικό Σχολείο Ιλίου ιδρύθηκε το 1992 ως Μουσικό Σχολείο Χαϊδαρίου και μετεγκαταστάθηκε στο Ίλιον το 1996. Υπάγεται στην Περιφέρεια Δυτικής Αττικής. Το Μουσικό Σχολείο Ιλίου έχει εξαιρετικά έντονη εξωστρέφεια και παραγωγική δράση πλούσια όσον αφορά στο καλλιτεχνικό του αποτύπωμα στην κοινωνία. Σημειώνεται πως πρόκειται για σχολείο που ταξιδεύει συχνά εκτός των τειχών και συμμετέχει σε πολλές συναυλίες σε φεστιβάλ της επαρχίας καθώς και σε συνεργασίες με Ιδρύματα και Ινστιτούτα της Αθήνας.

 

Ελπίζουμε κάποτε και τα σχολεία γενικής εκπαίδευσης να γίνουν τόσο ενεργά και παραγωγικά, όσο και τα μουσικά σχολεία. Αυτό βέβαια είναι θέμα πρωτίστως νοοτροπίας της κοινωνίας. Ακολουθούν κατά πόδας η απόφαση της Πολιτείας και η επιστημονική επάρκεια και θέληση της εκπαιδευτικής κοινότητας της χώρας. Όσον αφορά στις προϋποθέσεις εγγραφής ή μεταγραφών από και προς τα Μουσικά Σχολεία, όλες οι απαραίτητες πληροφορίες είναι αναρτημένες στην αρμόδια ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας.

 

Πηγές

Μουσικό Σχολείο Αλίμου

Μουσικό Σχολείο Πειραιά

Μουσικό Γυμνάσιο Αθήνας

Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο Παλλήνης

Μουσικό Σχολείο Ιλίου

 

Ηλ. Ταχ: [email protected]

Κωνσταντίνος Ουρανός

Δάσκαλος

 

Ιωάννα Ασυλογιστάκη

Δασκάλα

 

Τάσσος Κυρίκος

Μαθηματικός