Σύνταξη άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός

Επιμέλεια άρθρου: Περίανδρος Καράλης

Το κτήριο Στάουφερτ, οδός Ακαδημίας 50, Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, έδρα του Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.

Ο μεγαλύτερος Δήμος της Ελλάδας είναι ο Δήμος Αθηναίων. Ο Δήμος της Αθήνας απλώνεται, με πυκνό αστικό ιστό, γύρω από την Ακρόπολη, τον Λυκαβηττό και τους υπόλοιπους λόφους του λεκανοπεδίου. Ως σύμπλεγμα απαρτίζεται από συνοικίες, γειτονιές. Περιλαμβάνει επίσης μεγάλα κτήρια, στα οποία εδρεύει η Κυβέρνηση της χώρας και υπηρεσίες, μεγάλοι εγχώριοι αλλά και διεθνείς οργανισμοί. Όπου και να κοιτάξει κανείς βρίσκονται ανυπολόγιστης αξίας αρχαιολογικοί χώροι, πάσης φύσεως μνημεία όλων των ιστορικών φάσεων την πόλης. Επιπλέον του ανήκουν χώροι δημοσίας χρήσεως, πάρκα, άλση, κήποι, παιδικές χαρές.

Από όσα γράψαμε ως τώρα, εύκολα γίνεται αντιληπτό το επίπεδο της οργάνωσης, που απαιτείται, ώστε ένας τέτοιος δήμος να λειτουργεί απρόσκοπτα και να διατηρεί παραγωγικές τις υποδομές του τόσο τις υλικοτεχνικές όσο και τις άλλες. Στο σημερινό μας άρθρο θα σταθούμε ιδιαίτερα όμως στον τρόπο και τις δομές, τις οποίες έχει οργανώσει ο Δήμος της Αθήνας, για να παραγάγει έργο πνευματικό, να συμμετέχει στα πολιτιστικά τεκταινόμενα, να προωθεί την άθληση της νεολαίας καθώς και όλων των ηλικιών, να κάνει τη ζωή της πόλης πιο ευχάριστη, δημιουργική και συμμετοχική, με δυο λόγια ανθρώπινη, όπως άλλωστε οφείλει. Το τόσο ενδιαφέρον αλλά συνάμα δύσκολο αυτό έργο, το έχει επωμισθεί ο Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α. .

Ο Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.

Οργανισμός Πολιτισμού  Άθλησης και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων είναι το πλήρες όνομα αυτού του οργανισμού. Διοικείται από αντιδήμαρχο (με τίτλο προέδρου) και η έδρα του είναι το κτήριο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων (κτήριο Στάουφερτ), στην οδό Ακαδημίας 50. Ο Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α., ο οποίος προέκυψε από συγχώνευση των παλαιότερων δομών πολιτισμού και άθλησης, έχει επωμισθεί κυριολεκτικώς έργο τεράστιο και δικαίως θεωρείται το υπουργείο πολιτισμού του δήμου. Εκπλήσσεται όποιος διαπιστώνει πόσα από τα πολιτιστικά δρώμενα ή τα γεγονότα άθλησης της πόλης, που έχουμε συνηθίσει και απολαμβάνουμε, διοργανώνονται από τον Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α. ή ανήκουν στη δικαιοδοσία του. Καθώς είναι πολλά όλα αυτά, θα αναφερθούμε σε ορισμένα, τα πιο ενδεικτικά.

• Η Τεχνόπολη στην περιοχή Γκάζι, στην οδό Πειραιώς
Στην Τεχνόπολη λαμβάνουν χώρα όλες οι δράσεις του Δήμου για το παιδί και την οικογένεια.

 

• Ο ραδιοφωνικός σταθμός του Δήμου Αθηναίων,«Δημοτικός Ραδιοφωνικός Σταθμός, 98,4»
Ο σταθμός ασχολείται με θέματα επικαιρότητας, πολιτισμού και με ζητήματα που αφορούν στους δημότες και στον Δήμο της Αθήνας.

Ο Δημοτικός Ραδιοφωνικός Σταθμός 98,4, οδός Πειραιώς 100

 

Τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων
Τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων απαρτίζονται από τέσσερα αυτόνομα σύνολα μουσικής: Τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, τη Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων, τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων και την Ορχήστρα Τζαζ Μουσικής του Δήμου Αθηναίων, με την επωνυμία Big Band.

 

• Η διοργάνωση του Αυθεντικού Μαραθωνίου σε συνεργασία με τον Σ.Ε.Γ.Α.Σ. και τον Δήμο Μαραθώνος
Ο συγκεκριμένος μαραθώνιος δρόμος έχει παγκόσμια φήμη και περιλαμβάνει, κατά προσέγγιση, την ιστορική διαδρομή του πρώτου μαραθωνίου της μάχης του Μαραθώνα τον Αύγουστο/Σεπτέμβριο του 490 π.Χ. . Οι συμμετοχές είναι χιλιάδες και οι εγγραφές περιλαμβάνουν δρομείς από όλη τη Γη.

 

• Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων
Το μεγάλο μέρος των έργων τέχνης (πίνακες ζωγραφικής, χαρακτικά), που ανήκει στον Δήμο Αθηναίων βρίσκεται στο κτήριο του Μεταξουργείου. Μέρος όμως φυλάσσεται στο κτήριο του πρώην Βρεφοκομείου στην οδό Παναγή Τσαλδάρη (Πειραιώς) 51.

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, το παλιό κτήριο του Μεταξουργείου

 

• Τα θέατρα του Δήμου Αθηναίων
Ο Δήμος της Αθήνας διαθέτει πλέον τέσσερα θέατρα: Πρώτο είναι ο Πολυχώρος Άννα και Μαρία Καλουτά, στην οδό Τιμοκρέοντος 6α, στον Νέο Κόσμο. Το δεύτερο είναι το Ανοιχτό Θέατρο του Δήμου Αθηναίων στο Αττικό Άλσος. Επίσης το Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα στην οδό Ηρακλειδών 66, στα Πετράλωνα. Τέλος, το Θέατρο «Ολύμπια – Μαρία Κάλλας» (πρώην Εθνική Λυρική Σκηνή), στην οδό Ακαδημίας 59.

 

• Το ετήσιο Παζάρι Βιβλίου
Το Παζάρι Βιβλίου, στην Πλατεία Κοτζιά, μπροστά από το δημαρχείο. Χιλιάδες τίτλοι σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές και με πολύ κόσμο, που αναδιφά στους πάγκους, αναζητώντας πάσης φύσεως βιβλία.

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις υποδομές και τις δράσεις του Πρώτου Δήμου της χώρας, οι οποίες καταδεικνύουν τη δυναμική και το εύρος του Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α. . Μην ξεχνάμε τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στο Κέντρο της πόλης, τις αποκριάτικες στον λόφο του Φιλοπάππου και στις γειτονιές, τις επί τη ευκαιρία εκτάκτων γεγονότων (Rethink Athens, Ντοκουμέντα, Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018, Μπιενάλε Αθήνας κ.ά.), οι οποίες θέτουν τον Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α. στο επίκεντρο της ζωής της πόλης.

Σημείωση: Στην Αθήνα συμβαίνουν πάρα πολλά γύρω από τον πολιτισμό, την ψυχαγωγία και την άθληση, τα οποία αφορούν όλους. Αρκεί να εγγραφεί κανείς στο Newsletter του Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α., ώστε να ενημερώνεται έγκαιρα και έτσι να απολαμβάνει όλα όσα ετοιμάζει για τους δημότες του, κι όχι μόνο, ο Δήμος Αθηναίων. Μην ξεχνάμε πως τα περισσότερα από αυτά είναι δωρεάν!

 

Ηλ. Ταχ.: [email protected]

Κωνσταντινος Ουρανός

Δασκαλος