Προλογικό σημείωμα: Στέλλα Κυρίκου

Επιμέλεια δίσκου: Περίανδρος Καράλης

Η εικόνα είναι από το Μουσείο Μουσικών Οργάνων (Museo degli Strumenti Musicali), που βρίσκεται εντός της Γκαλερί της Ακαδημίας της Φλωρεντίας (Galleria dell’ Accademia di Firenze). Φιλοξενεί συλλογή μουσικών οργάνων και πίνακες 17ου-19ου αιώνα, τα οποία ανήκαν στις οικογένειες Medici και Lorraine. Στη Γκαλερί μπήκαν το 1966, καθώς πριν ανήκαν στο Ωδείο Cherubini της Φλωρεντίας.

Ο Ιωάννης Χρυσοστόμος Βολφγκάνγκους Θεόφιλος Μότσαρτ, γνωστός περισσότερο ως Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (Wolfgang Amadeus Mozart) είναι ένας από τους σημαντικότερους μουσικούς και συνθέτες του σύγχρονου πολιτισμού. Το έργο του θεωρείται θεμέλιο της γερμανικής σχολής Όπερας (στα πλαίσια της Πρώτης Σχολής της Βιέννης) και σαφώς με τον έναν ή τον άλλο τρόπο επηρεάζει τη μουσική ως τις μέρες μας. Πέθανε νέος, μόλις 35 ετών, πρόλαβε όμως να συνθέσει 600 έργα! Άρχισε να συνθέτει στην ηλικία των 4-5 ετών και πέθανε συνθέτοντας… Ο Μότσαρτ θεωρείται, και είναι, η απόλυτη μουσική ιδιοφυΐα.

«Ο μαγικός αυλός»

Η όπερα «Ο Μαγικός Αυλός» (Die Zauberflöte) είναι μία από τις ωραιότερες όπερες, που έχουν γραφτεί. Το λιμπρέτο είναι του φίλου και συνεργάτη του Μότσαρτ, Εμάνουελ Σικανέντερ (Emanuel Schikaneder). Η πρεμιέρα του έργου έγινε στη Βιέννη στις 30 Σεπτεμβρίου 1791. Η υπόθεση του έργου αφορά στην πάλη του Κακού με το Καλό και η ιστορία εκτυλίσσεται στην αρχαία Αίγυπτο, όπου αγαθά και κακά πνεύματα, ερωτευμένοι νέοι, η μαγική αίσθηση της νύχτας, οι δοκιμασίες αλλά πάνω από όλα η ανυπέρβλητη μουσική του Μότσαρτ δείχνουν την λίγο-λίγο επικράτηση του Φωτός πάνω στη Νύχτα. Απολαύστε την.

  1. 1α. Πράξη πρωτη-μέρος α΄ Σύνθεση: Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ. Λιμπρέτο: Εμάνουελ Σικανέντερ. 33:02
  2. 1β. Πράξη πρωτη-μέρος β΄ Σύνθεση: Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ. Λιμπρέτο: Εμάνουελ Σικανέντερ. 32:21
  3. 2α. Πράξη δευτερη μέρος α΄ Σύνθεση: Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ. Λιμπρέτο: Εμάνουελ Σικανέντερ. 28:27
  4. 2β. Πράξη δευτερη μέρος β΄ Σύνθεση: Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ. Λιμπρέτο: Εμάνουελ Σικανέντερ. 22:55
  5. 2γ. Πράξη δευτερη μέρος γ΄ Σύνθεση: Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ. Λιμπρέτο: Εμάνουελ Σικανέντερ. 31:23