Σύνταξη άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός

Επιμέλεια άρθρου: Περίανδρος Καράλης

 

Κάθε Κυριακή, μπροστά στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, η Προεδρική Φρουρά κάνει την εντυπωσιακή αλλαγή φρουράς για την οποία είναι διάσημη σε όλον τον πλανήτη μας. Η τελετή λαμβάνει χώρα περίπου στις 10:30 π.μ. . Καλό είναι όμως οι θεατές να προσέρχονται νωρίτερα, καθώς το πλήθος που συγκεντρώνεται, για να παρακολουθήσει τη φαντασμαγορική αυτή τελετή, είναι μεγάλο και τα σημεία με καλή ορατότητα ελαχιστότατα. Περισσότερες πληροφορίες για την Προεδρική Φρουρά μπορεί να βρει κανείς στην επίσημη ιστοσελίδα της: www.proedriki-froura.gr.

Η Προεδρική Φρουρά, αφού ολοκληρώσει την αλλαγή φρουράς μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη, αποχωρεί από τον χώρο της Βουλής. Η αποχώρηση αυτή έχει τη μορφή παρέλασης, την οποία ακολουθεί πλήθος κόσμου. Η διαδρομή είναι η εξής: από τη Βασιλίσσης Αμαλίας στροφή δεξιά στη Βασιλίσσης Σοφίας και από εκεί στροφή πάλι δεξιά στην Ηρώδου Αττικού, όπου και είναι και το στρατόπεδο της Προεδρικής Φρουράς, το Στρατόπεδο Γεωργίου Τζαβέλλα.

Πέραν του αξιοθαύμαστου της κυριακάτικης αλλαγής φρουράς και της παρέλασης, η παρουσία της Προεδρικής Φρουράς αποτελεί αισθητική πράξη στους δρόμους της πόλης. Αρκεί να πλησιάσει κανείς τους Εύζωνες για να το διαπιστώσει ή απλώς να εστιάσει στα της στολής τους.

 

 

Την αλλαγή φρουράς και την παρέλαση συνοδεύει  κάθε Κυριακή και μία από τις φιλαρμονικές των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας. Έτσι εκ περιτροπής παιανίζει η φιλαρμονική του Στρατού Ξηράς, του Λιμενικού, της Πολεμικής Αεροπορίας, της Πυροσβεστικής κ.ο.κ. .

Η Φιλαρμονική του Α.Σ.Δ.Δ.Υ.

Ως επίλογο προτείνουμε σε όλους και όλες να πάρουν τα παιδιά τους και να κατέβουν στον Άγνωστο Στρατιώτη, να περάσουν ωραία αλλά και να θυμηθούν και να θαυμάσουν από κοντά τον ατόφιο χαρακτήρα του Έλληνα.

Διεξοδικότερα θα αναφερθούμε σε προσεχές μας άρθρο για την παρουσία της Προεδρικής Φρουράς στην πόλη και τις τελετές της καθώς είναι αυτονόητο πως δεν περιορίζεται στην αλλαγή της φρουράς κάθε Κυριακή.

Για ακόμη περισσότερες πληροφορίες μπορεί κανείς να μπει στην ιστοσελίδα του Συλλόγου Ευζώνων Προεδρικής Φρουράς.

 

Κωνσταντίνος Ουρανός

Δάσκαλος

Ηλ. Ταχ.: [email protected]