Σύνταξη άρθρου: Ειρήνη Ανθή
Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ουρανός

Μέσα από τη σελίδα ΞΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ έχουμε τονίσει και θα συνεχίζουμε να τονίζουμε τη σπουδαιότητα της γνώσης των ξένων γλωσσών, τόσο γιατί αποτελούν ένα σημαντικό προσόν στην αγορά εργασίας, όσο και γιατί είναι επιβεβαιωμένα ένα παράθυρο στην πολιτιστική διαπαιδαγώγηση και και κοινωνική μόρφωση κάθε μαθητή και σπουδαστή, κάθε ανθρώπου γενικότερα που ζει, δρα και επιδιώκει να εξελίσσεται. Στο πλαίσιο αυτών όλων λοιπόν, θα σας ενημερώσουμε για έναν πολύ σημαντικό Οργανισμό εκμάθησης ξένων γλωσσών με δημόσιο χαρακτήρα, στον οποίο γίνεται πολύ αξιόλογη δουλειά, όχι μόνο στη διδασκαλία, αλλά και στην εις βάθος προσέγγιση των πολιτισμών από τους οποίους εκπηγάζουν αυτές οι γλώσσες. Πρόκειται για το Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το Διδασκαλείο ιδρύθηκε το 1931 ως τμήμα της Πανεπιστημιακής Λέσχης του ΕΚΠΑ και αρχικά επιδιδόταν στην διδασκαλία των βασικών ξένων γλωσσών όπως τα Αγγλικά, τα Γαλλικά, τα Γερμανικά, τα Ιταλικά και αργότερα τα Ισπανικά και τα Ρωσικά. Από το 1994 με απόφαση της Πανεπιστημιακής Συγκλήτου ανεξαρτητοποιήθηκε πλήρως σε μια αυτοτελή ακαδημαϊκή μονάδα με δικό της Διοικητικό Συμβούλιο. Σήμερα το Διδασκαλείο προσαρμοζόμενο στους καιρούς και τη ζήτηση έχει τις υποδομές να διδάσκει 23 γλώσσες μεταξύ των οποίων, πέρα των βασικών, την Αραβική, την Ινδική, την Ιαπωνική, την Κινεζική, την Κορεατική, την Περσική, την Τουρκική, τη Νορβηγική, τη Φινλανδική, τη Σουηδική κ.ά. καλύπτοντας όλα τα επίπεδα εκμάθησης, με πρώτη σε αριθμό μαθητών να έρχεται η Ισπανική. Επιπλέον, προσφέρονται εξειδικευμένα προγράμματα πάνω στη μετάφραση και στην ξενόγλωσση ιατρική και νομική ορολογία. Αν και πρωταρχικά συστήθηκε για να καλύψει τις ανάγκες των φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών πλέον δέχεται στις τάξεις του φοιτητές όλων των δημοσίων ιδρυμάτων και εργαζόμενους στον δημόσιο και ιδιωτικό φορέα χωρίς διάκριση. Με λίγα λόγια μπορεί να εγγραφεί οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος για την εκμάθηση μίας ή περισσότερων ξένων γλωσσών με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος, πράγμα πολύ σημαντικό στην εποχή μας, χωρίς όμως να κάνει εκπτώσεις στην ποιότητα της διδασκαλίας. Ο αριθμός των εγγεγραμμένων στο Διδασκαλείο είναι ιδιαίτερα υψηλός και, πιο συγκεκριμένα, το έτος που διανύουμε υπολογίζεται σε περίπου 2.300 σπουδαστές, αριθμός που κατά καιρούς έχει υπάρξει ακόμη μεγαλύτερος. Οι χώροι διδασκαλίας βρίσκονται στα δύο κτίρια όπου στεγάζεται το Διδασκαλείο. Το πρώτο στην οδό Ιπποκράτους και το δεύτερο στην οδό Σταδίου στο κέντρο της Αθήνας. Τα μαθήματα παραδίδονται από πτυχιούχους, έμπειρους καθηγητές που δεν απομονώνουν τους μαθητές αυστηρά στην εκμάθηση της γλώσσας αλλά διεισδύουν στην κουλτούρα την και τη μεταλαμπαδεύουν. Είναι επίσης άξιο αναφοράς ότι ο σπουδαστής εκτός από την κατοχύρωση του επιπέδου του στην γλώσσα μέσω των επίσημων εξετάσεων του εκάστοτε φορέα, μπορεί, σε περίπτωση που δεν επιθυμεί κάποιο δίπλωμα, να περάσει τις εσωτερικές εξετάσεις για τη μετάβασή του στο επόμενο επίπεδο εκμάθησης μέσα στο Διδασκαλείο. Τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων δίνονται και ως βεβαίωση γνώσης της γλώσσας. Ένα επιπλέον χρήσιμο εργαλείο που παρέχεται και διευκολύνει πολύ τους σπουδαστές είναι και η βιβλιοθήκη του Διδασκαλείου. 

Χάρη στη διαρκείς αναζητήσεις για τίτλους και αντίτυπα και της συνεχούς προσπάθειας της υπεύθυνης κας Ντέμης Δημητρακοπούλου εμπλουτίζεται διαρκώς με λεξικά, συγγράμματα, λογοτεχνικά έργα όλων των γλωσσών. Σημαντική πηγή ενημέρωσης της βιβλιοθήκης αποτελεί και η χορηγία υλικού από φίλους του Διδασκαλείου.Η δράση του Διδασκαλείου όμως είναι πολυσχιδής και εκτείνεται και στο επίπεδο του πολιτισμού γενικότερα. Διοργανώνει εκπαιδευτικές εκδρομές σε χώρες των οποίων τις γλώσσες διδάσκει για μια βαθύτερη προσέγγιση στον λόγο αλλά και τον πολιτισμό τους. Πέραν αυτού διοργανώνει και δράσεις, εδώ, στην Αθήνα, πολύ χαρακτηριστικές, οι οποίες είναι μάλιστα εν εξελίξει.

Κατά πρώτον, η ετήσια διοργάνωση θεατρικού δρώμενου, φέτος όπως και πέρυσι στην ιαπωνική γλώσσα, με συμμετέχοντες σπουδαστές του β’ και γ’ έτους που σκοπό έχει εκτός από την εξοικείωση με τη γλώσσα και τη βαθύτερη γνωριμία με τον ιαπωνικό πολιτισμό. Καθώς φέτος οι συμμετοχές είναι διπλάσιες των περσινών, οι συμμετέχοντες έχουν χωριστεί σε τρεις ομάδες παρουσιάζοντας η καθεμία κάτι διαφορετικό σε μία παράσταση. Η πρώτη ομάδα το παραδοσιακό παραμύθι Χανασάκα Γιισάν (Hanasaka Jiisan) που προάγει σημαντικές ηθικές αξίες, η δεύτερη το κοινωνικό έργο Κίκι Καέρου (Chichi Kaeru) του Ιάπωνα λογοτέχνη του 20ου αι., Κικούκι Καν (Kikuchi Kan) και η τρίτη τη γνώριμη στο ελληνικό κοινό κωμωδία του Αριστοφάνη Ειρήνη σε ιαπωνική μετάφραση. Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στον χώρο της Πανεπιστημιακής Λέσχης την Παρασκευή 19 Μαΐου και ώρα 6-9 μ.μ.

Κατά δεύτερον, η ευρωπαϊκή διάκριση του Διδασκαλείου με το έργο που δημιούργησαν έξι τάξεις του γαλλικού τμήματος για τον διαγωνισμό «Φίλοι του Κόσμου» με θέμα την προσφυγική κρίση. Το έργο αυτό περιλαμβάνει οπτικοακουστικό υλικό, που είναι συνδυασμός φωτογραφιών, ποιημάτων αλλά και σύνταξης και ερμηνείας προφορικού λόγου. Μετά την βράβευσή του με την 1η θέση σε πανελλήνιο επίπεδο τιμήθηκε και με το 1ο ευρωπαϊκό βραβείο έργου στον τομέα ενηλίκων συναγωνιζόμενο σπουδαίες παραγωγές και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Πολύ αξιόλογα είναι και τα μελλοντικά σχέδια του Διδασκαλείου που περιλαμβάνουν περαιτέρω πολιτιστικές δράσεις αλλά και ανταλλαγές σπουδαστών με διδασκαλεία άλλων χωρών. Θα σταθούμε όμως στην πολύ σημαντική προσπάθεια αναβάθμισής του σε φορέα πιστοποίησης, στο να αποτελέσει δηλαδή φορέα για αναγνώριση του εκάστοτε επιπέδου της γλώσσας στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αλλά ενδεχομένως και σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Με την παρουσία μας στον χώρο διαπιστώσαμε πραγματικά πόσο ενδιαφέρουσα είναι η δουλειά που γίνεται και πόσο ευχαριστημένοι μένουν οι σπουδαστές με τη σχέση ποιότητας – τιμής διδάκτρων. Το Διδασκαλείο ανοίγει μια πόρτα στους φοιτητές ώστε να εμβαθύνουν σε μια γλώσσα που ήδη μιλούν ή να μάθουν μία καινούρια ώστε να πραγματοποιήσουν μεταπτυχιακά προγράμματα στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Εξίσου όμως βοηθάει και όποιον εργαζόμενο το επιθυμεί να βελτιωθεί στις γνώσεις του και να γίνει αποδοτικότερος στην εργασία του. Δεν είναι τυχαίο που το επιλέγουν πολλοί ιδιωτικοί φορείς. Το βασικότερο όμως είναι ότι προωθεί στη χώρα μας πολλούς και σε εμάς «μακρινούς» πολιτισμούς μέσα από τη μάθηση αλλά και μέσα από την ευγενική μορφή της τέχνης.
Για να επικοινωνήσει κανείς με το Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών μπορεί να μπει στην επίσημη ιστοσελίδα του, 
ή στη σελίδα του στο facebook

Ευχαριστούμε θερμά τον κο Γεώργιο Φλούδα, Προϊστάμενο Γραμματείας του Διδασκαλείου Ξένων Γλωσσών ΕΚΠΑ

 

Κωνσταντίνος Ουρανός

Δάσκαλος

 

Ηλ. Ταχ: xensch@athinodromio.gr

Ειρήνη Ανθή

Καθηγήτρια Γαλλικών