Σύνταξη άρθρου: Ευγενία Γεωργακοπούλου, Κωνσταντίνος Ουρανός

Επιμέλεια: Καράλης Περίανδρος

 

Επειδή κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί το αυτονόητο, πως δηλαδή το τσιγάρο και το παθητικό κάπνισμα σκοτώνουν, προτείνονται κατά καιρούς μέθοδοι και υποκατάστατα του αυθεντικού τσιγάρου με «μειωμένες» βλαπτικές επιπτώσεις για αυτούς που δεν μπορούν να το κόψουν. Έτσι από το 1980 θεσπίστηκαν νόμοι για την υποχρεωτική χρήση φίλτρων στα τσιγάρα και τη μείωση της περιεκτικότητας τους σε πίσσα. Προσπάθειες έωλες.

Από τότε έχουν γίνει πολλές και ποικίλες προτάσεις για το νέου τύπου «αβλαβές» τσιγάρο, οι οποίες όμως σε καμία περίπτωση δε λύνουν το πρόβλημα. Μάλιστα δεν απαλύνουν καν τις συνέπειες. Τελευταία από αυτές είναι και το περίφημο «ηλεκτρονικό τσιγάρο», που να σημειωθεί και αυτό, φέρει ως όνομα έναν όρο παντελώς αδόκιμο και θα έπρεπε να ονομάζεται αλλιώς. Ως λύση υπάρχει μόνο μία, και είναι αυτή που προτείνουν οι γιατροί ολόκληρου του φάσματος της ιατρικής επιστήμης: το κόψιμο του καπνίσματος.

Τα οφέλη από τη διακοπή αυτής της θανατηφόρας συνήθειας:

Μόλις διακόψει ο καπνιστής την καθημερινή εισπνοή καπνού του τσιγάρου, θα συμβούν πολλές αλλαγές στο σώμα του.

  • Αρχίζουν να επανακάμπτουν οι πνεύμονες του και μάλιστα πριν καν κλείσει μήνα από τη διακοπή με άμεσο και θετικό αντίκτυπο στην ποιότητα της αναπνοής. Στους 9 μήνες το αναπνευστικό έχει συνέλθει αρκετά, έχει κατασταλεί ο βήχας και ο συνακόλουθος ερεθισμός και ελαττώνονται οι λοιμώξεις του αναπνευστικού.
  • Βελτιώνεται γενικότερα η κυκλοφορία του αίματος με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
  • Επανέρχονται η γεύση και η όσφρηση.
  • Θα χρειαστεί μόλις ένας χρόνος για να μειωθεί στο μισό ο κίνδυνος για καρδιακή νόσο. Θα χρειαστούν όμως 5 με 15 χρόνια, για να κατέλθει ο κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο στο ποσοστό των μη καπνιστών. Και αυτό ισχύει για το σύνολο σχεδόν των παθήσεων, που προκαλεί το κάπνισμα και στις οποίες το ΑΘΗΝΟΔΡΟΜΙΟ έχει αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο (Κάπνισμα: Βλάπτει πολύ!).
  • Παύει να φέρει ο καπνιστής αυτής την χαρακτηριστική αποφορά στη στοματική κοιλότητα, στα μαλλιά και στα ρούχα.

Που μπορεί να απευθυνθεί ένας καπνιστής, ώστε να κόψει το κάπνισμα:

  • Στα ιατρεία διακοπής του καπνίσματος, στα νοσοκομεία, στον προσωπικό του γιατρό, στον ψυχολόγο του.
  • Στην Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία και στις ιστοσελίδες της www.denkapnizo.org και www.nosmoke.gr, όπου παρατίθενται τα εξειδικευμένα αντικαπνιστικά προγράμματα και τα προγράμματα πρόληψης της έναρξης της καπνιστικής συνήθειας.
  • Όσον αφορά στους εφήβους, σημαντική είναι η ενημέρωση από το σχολείο, τα πρότυπα μη καπνιστή που πρέπει ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ να δίνει η οικογένεια. Και ας μην είμαστε επιθετικοί απέναντι στα παιδιά. Πόσο φταίνε, αλήθεια;

Είναι γνωστό σε όλους πόσο δύσκολο είναι να διακόψει ένας καπνιστής τη θανατηφόρα αυτή συνήθεια, η οποία δυστυχώς προλαβαίνει και κόβει το νήμα της ζωής 18.000 συμπατριωτών μας ετησίως. Μια μεγάλη κωμόπολη. Ετησίως. Δεν ήρθε ο καιρός να εφαρμοστεί πλήρως ο αντικαπνιστικός νόμος (4868/2010);

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. Μ. Θερμόπουλος, Σε όσο καιρό θα καθαρίσουν οι πνεύμονες αν κόψετε το τσιγάρο.
  2. Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ηγουμενίτσας, Εθισμένοι στο τσιγάρο.

 

Ηλ. Ταχυδρομείο : ygeia@athinodromio.gr

Γερογιάννη Αναστασία

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης

 

Ηλ. Ταχυδρομείο : ygeia2@athinodromio.gr

Λαδοπούλου Ιζαμπέλα

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης

 

Ηλ. Ταχυδρομείο : ygeia3@athinodromio.gr

Θεοχαρίδου Ναταλία

Τεχνολόγος Τροφίμων

 

Ηλ. Ταχυδρομείο : ygeia3@athinodromio.gr

Ευγενία Γεωργακοπούλου

Νοσηλεύτρια, Προϊσταμένη Πυρηνικής Ιατρικής